11.07.2010

Parintilor

Esti la o varsta la care ai uitat cum e sa razi. Ingreunat de neplacerile vietii tu, parinte, uiti ca ai o singura viata. Acelasi tipar in fiecare zi : cafea, eventual tigara, dimineata, trimiti copiii la scoala, munca, acasa. Uiti sa intrebi copilul ce face, ce simte, cum se descurca in lumea asta care ii e potrivnica. In schimb, in certi pentru note, pentru ca sta afara tarziu, pentru ca pune intrebari la care nu le stii raspunsul, pentru ca nu si-a facut curatenie in camera, pentru ca sta prea mult in fata unui monitor, pentru ca se culca tarziu...iar cu timpul accepti acestea si nici macar cu atat nu iti mai bati capul. Te straduiesti si muncesti pentru bani, uitand ca viata inseamna mai mult de atat.
Totusi, ai fost si tu copil...iti amintesti? Ai copilarit intr-un alt fel, probabil unul mult mai bun, insa in mare parte, totul este repetitiv. Ai fost si tu un pustan care fugea de responsabilitati, ai iesit cu prieteni pe ascuns, ai incercat si tu o tigara, ai baut si tu prea mult odata, ai vrut si tu sa fugi de acasa. Chiar daca ai urmat si tu o facultate, sau ai ales sa nu iti continui studiile pentru a-ti intemeia o familie, ai ajuns sa ai una. Si ai uitat care este scopul tau in viata : sa iubesti si sa pretuiesti familia. Cand ai iesit ultima data in parc cu copilul tau? Cand ai fost intr-o excursie cu el ultima oara? Cand l-ai intrebat de ce este abatut? Cand i-ai povestit despre cum fugeai de la ore pentru a merge la un film? Cand i-ai insiruit iubirile tale puerile? Cat timp a trecut de cand ai ASCULTAT propriul tau copil? Cand, in toiul certei, ai stat sa asculti ce zice?
Stiu ca e greu in ziua de astazi, dar parintii trebuie sa ne fie PRIETENI, nu dusmani. Ia gandeste-te putin ca si tu ai trecut prin adolescenta si ti-a fost greu si tie. Ia strange in brate copilul ce iti e atat de drag si spune-i ca-l iubesti si ca vrei sa vorbiti. Sa stai sa ii povestesti patanii de acum multi ani si sa il asculti cand iti spune ca tocmai a fost parasit, ca are prieteni care poate l-au dezamagit... Avem multe lucruri in comun sa ne spunem unul altuia.
Tu stii ce mai face copilul tau?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu